5.4.22

Entourage. Fotografies d’Enric Tormo | Fundació Joan Miró | Barcelona | Fins 12 juny

 


Entourage. Fotografies d’Enric Tormo
Enric Tormo

01/03/2022 — 12/06/2022
Fundació Joan Miró
Comissariat: Martina Millà

Enric Tormo, tècnic gravador, enquadernador i tipògraf, va fer de col·laborador de Joan Miró en projectes litogràfics i xilogràfics com ara la Sèrie Barcelona (1944) o À toute épreuve (1958), el llibre de Paul Éluard il·lustrat per Miró.

L'exposició mostra una selecció de les fotografies que Enric Tormo Freixes va dipositar a l'arxiu de la Fundació Joan Miró. Són fotografies fetes els anys quaranta i cinquanta que mostren aquest entourage, l'entorn artístic i cultural en què es movia Miró i, de retruc, Tormo. Com a part d'aquest entorn cal destacar Joan Brossa, João Cabral de Melo Neto, Joan Prats, Sebastià Gasch, J.V. Foix, René Metras, així com els mestres gravadors de l'Atelier Mourlot i Lacourière a París, que també van treballar amb Miró i Tormo. Les fotografies, sense datar, foren fetes al taller de Joan Miró al passatge del Crèdit, a Barcelona, al Mas Miró de Mont-roig del Camp, al taller de Tormo del carrer Carders, als tallers d'estampació de París i també a la Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló.

Són fotografies espontànies que retraten espais de treball i d'estudi, però també els moments de lleure i sociabilitat de Joan Miró. Amb aquest conjunt divers d'imatges podem reconstruir un ambient, un entorn excepcional que maldava per irradiar art i cultura progressistes i de qualitat durant les dues primeres dècades del règim franquista. La selecció mostra alguns d'aquests moments en clara oposició a l'atmosfera de societat castigada que envoltava aquest cercle lluminós d'amistats i col·laboradors.

Enric Tormo també a la Fundació Joan Brossa. L'exposició Entourage acompanya, des de Montjuïc, l'exposició La invisibilitat del dau. Enric Tormo, gravador i fotògraf, comissariada per Aitor Quiney Urbieta, que se celebrarà a la Fundació Joan Brossa Centre de les Arts Lliures del 17 de març al 31 de juliol de 2022.


.