9.10.23

Imma Prieto inicia nova etapa com a directora de la Fundació Antoni Tàpies


Imma Prieto ha iniciat la seva nova etapa com a directora de la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona i el dimarts 5 de setembre del 2023 es va incorporar a l’equip del museu. A inicis de l'estiu, el Patronat de la Fundació va nomenar Imma Prieto al capdavant de la institució cultural catalana per als pròxims cinc anys, després d’haver guanyat per unanimitat el concurs internacional prèviament convocat. Imma Prieto s’incorpora a la institució en un moment important de la seva història, coincidint amb el centenari del naixement d’Antoni Tàpies.

Imma Prieto (Vilafranca del Penedès, 1976) és comissària d'exposicions, investigadora i escriptora. Els darrers quatre anys ha estat directora d'Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma. Durant aquest període, ha organitzat més de trenta exposicions entre col·lectives i individuals, una obra de teatre amb el creador nord-americà Robert Wilson, el congrés internacional del CIMAM i els cursos de formació d’Art i Pensament LAP (Zona de Contacte: reparar les crisis), entre moltes altres activitats generades des del museu, mitjançant les quals s’han establert noves comunitats i vincles amb el públic local, i s’ha assolit el reconeixement nacional i internacional de la institució.

Al llarg de la seva carrera com a comissària ha treballat tant en l’àmbit nacional com internacional amb artistes com ara Jimmie Durham, Martha Rosler, Maria Lai, Anri Sala, Ana Vieira, Yto Barrada, Banu Cennetoglu, Hiwa K, Teresa Margolles, Esther Ferrer, Dan Perjovski, Jorge Eduardo Eielson, Daniel García Andújar, Antoni Muntadas, els integrants de Fluxus, el col·lectiu Mal Pelo, Rogelio López Cuenca, Elo Vega, Elena del Rivero, María Ruido, Fina Miralles, Antoni Llena, Miguel Ángel Campano i Estefanía Peñafiel, entre molts altres.

Com a docent ha impartit classes durant més d’onze anys a diferents universitats catalanes, destacant els cursos de Teoria i Estètica de l’Art Contemporani i Nous Mitjans, Teoria de la Imatge i Comissariat amb Mitjans Audiovisuals, i ha col·laborat amb diferents universitats en màsters, postgraus i conferències en l’àmbit nacional i internacional.

Ha col·laborat en diferents catàlegs, llibres de recerca i mitjans de comunicació especialitzats. Ha estat mànager del grup de recerca europeu ELAA (European Live Art Archive, 2008-2012), format per la Universitat d’Oxford, la Universitat de Girona i la residència d’artistes Glogauair de Berlín. També ha col·laborat amb altres grups de recerca internacional com ara Émergence de l’art vidéo en Europe (1960-1980), format per la Université Paris 8. L’any 2017 va realitzar el seu primer documental, Eco de Primera Mort, i el 2018 li van atorgar el Premi Internacional a la crítica d’Art GAC.

Ha estat membre de diversos jurats, entre els quals destaquen: Premi Velázquez (Espanya, 2021), Parlament de les Illes Balears (Espanya, 2020), XIV Bienal de Cuenca (Equador, 2018), entre d’altres.

[Imatge: Imma Prieto a la Fundació Antoni Tàpies. © De la fotografia: Roberto Ruiz, 2023.]