9.3.22

Confluències Poètiques: Trobada amb poetes de Minas Gerais i Catalunya | 16-18 març


El 16, 17 i 18 de març del 2021, Casa Amèrica Catalunya, amb la col·laboració del Consolat General del Brasil a Barcelona i l'Institut Ramon Llull, acull el projecte Confluències Poètiques, una trobada amb set poetes de l’àrea de Belo Horizonte que mostren l'escena contemporània de la poesia feta a l’estat brasiler de Minas Gerais, reconeguda per la seva diversitat, invenció, experimentació i consistència. L'esdeveniment es proposa com una confluència que estableix un diàleg transatlàntic amb la poesia catalana i que inclourà durant tres dies converses temàtique, debats, entrevistes i recitals de poesia amb un marcat accent performàtic.

Emmarcat en l'any del bicentenari de la Independència del Brasil, Confluències Poètiques posa en escena la gran diversitat de la poesia produïda a Minas Gerais. Poetes que porten tant l'empremta d'un Brasil patit com la inventiva pictòrica dels artistes catalans. Que juguen tant al dau de la poesia del segle XXI, amb les seves múltiples aportacions, com al diàleg amb els temes més intrínsecs que avui pertorben al planeta.

Confluències Poètiques també du a escena els vincles entre la poesia brasilera i el territori divers i experimental de Catalunya, on el poeta pernambucà João Cabral de Melo Neto, com a cònsol del Brasil, va sostenir un diàleg profund amb artistes com Joan Brossa, Antoni Tàpies i Joan Miró. Gran entusiasta del moviment Dau al Set (que agrupava poetes i artistes plàstics de l'època), Cabral va promoure algunes obres. Aquest capítol de la vida del poeta marcaria les mateixes estructures de la poesia brasilera.

Els poetes de Mines Gerais convidats a aquestes Confluències Poètiques són Ricardo Aleixo, Nívea Sabino, Mariana de Matos, Ana Elisa Ribeiro, Leo Gonçalves, Ana Martins Marques i Renato Negrão, i els poetes catalans Míriam Cano, Eduard Escoffet, Ester Xargay i Víctor Sunyol. La trobada també comptarà amb la participació de la periodista Anna Guitart, de la poeta, editora i directora de NUDO, festival de poesia desfermada, Carmen Berasategui, del poeta i traductor Aníbal Cristobo i del poeta, crític literari, professor universitari i premi Ciutat de Barcelona de literatura en llengua castellana 2021, Edgardo Dobry.

La trajectòria de la poesia catalana també s’explicarà a terres brasileres. Així, a la part final del projecte, al maig del 2022, els poetes catalans parlaran amb el públic brasiler de manera virtual, posant fi a aquesta experiència d'intercanvi poètic.

Confluències Poètiques és una iniciativa de la Secretaria Municipal de Cultura de l'Ajuntament de Belo Horizonte. La trobada té el patrocini del Centre Universitari Uni BH i és realitzada per Formata Cultural en el marc de la Política de Foment a la Cultura Municipal i de la Llei Municipal d'Incentiu a la Cultura. A Barcelona, Confluències Poètiques té el suport del Consolat General de Brasil a Barcelona, Casa Amèrica Catalunya i Institut Ramon Llull.