10.12.21

La conquesta catalana de Sicília malgrat l'oposició d'Aragó | Conferència | Plural 21 | 13 des.

 

Conferència sobre història de Catalunya de l'investigador Manel Capdevila. En el marc del cicle de conferències de La Gota Catalana, coordinada per en Lluís Botinas a Plural 21. 

La troballa de documents papals reforcen la tesi de l'investigador Manel Capdevila, qui des del 2009 defensa que Catalunya era un regne i que la poc coneguda conquesta catalana de Sicília així ho demostra. 

El Papa francès Marti IV va excomunicar al rei català Pere el Gran i va atorgar el títol de Rei d'Aragó a Carles d'Anjou. Això succeí quan els aragonesos i els mallorquins donaven suport als francesos. Per aquest motiu, quan Pere el Gran va conquerir Sicília, va fer-ho únicament com a Rei de Catalunya i de València, fet que demostra que Catalunya era un regne. Aquesta tesi invalida les teories defensades per la historiografia espanyola que asseguren que Catalunya mai fou un regne i sempre fou només un comtat. Pere el Gran, a més, va rebre, a la vila siciliana de Caltabellota (Catalabelota), el títol de Rei de Trinacria, nom de Sicília en temps de la Magna Grècia, quan Arquimedes defensà Siracusa, capital de l'Illa. 

Manel Capdevila i Maresma (Arenys de Mar, 1945) és enginyer de sistemes, consultor i expert en història. Especialitzat en ciència medieval relacionada amb l'astronomia, l'alquímia catalana i la ciència nàutica (instruments, taules de navegació i portolans, pólvora catalana, ampolleta catalana...). Es un dels principals investigadors en història del nostre país i membre de l'Institut Nova Història (INH).


Data: 13 de desembre del 2021, a les 19.30h
Lloc: Plural 21 (Passatge Gaiolà, 24, Barcelona)
Entrada gratuïta. No cal reserva prèvia.

.